5 tips om energie te besparen

De wooncoöperatie zet sterk in op het halen van de energienormen 2050. Dit maakt woningen heel energiezuinig. Maar ook binnenshuis is heel wat mogelijk om energie te besparen. Kleine inspanningen leveren vaak grote besparingen op. Het is even aanpassen om je gewoontes te veranderen, maar het loont.

Maak kom-af met stand-by

Het zal je verbazen hoeveel toestellen in je woning toch nog verbruiken, ook al staan ze volgens jou uit. Drie vierde van het verbruik van elektrische apparaten gaat op in sluimerverbruik. Een brandend lichtje, een lader die niet op een toestel aangesloten is, noem maar op. Trek dus stekkers uit het stopcontact. Of gebruik stekkerdozen die je gemakkelijk met een knop, timer of afstandsbediening uit zet.

Zet de verwarming een graadje lager

Het is zo eenvoudig als het klinkt. Zet de verwarming een graadje lager en spaar 7% energie uit. Voelt het een beetje frisser? Een trui aan en je hebt terug lekker warm.

Ga voor écht energiezuinige toestellen

Je ziet in de winkel nog maar zelden toestellen die geen A-label hebben. Gelukkig maar, want dat spaart je op jaarbasis verbazend veel geld uit. Nu is er nog een extra onderverdeling gemaakt binnen het A-label. Hoe meer plusjes, hoe beter. Toestellen met een A+++-label verbruiken nog eens vijf keer minder dan toestellen met een A-label zonder plussen. De meerprijs die je betaalt heb je snel terugverdiend.

Er gaat een ledje branden

Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting en spaar 75 tot 85% energieverbruik uit. Bovendien is led veel duurzamer. Leds gaan tot negen keer langer mee. Dat betekent ook negen keer minder de portemonnee bovenhalen om nieuwe lampen te kopen.

Verbruik enkel energie als het echt nodig is

Sta je op het punt je was in de droogkast te steken terwijl je wasrekje leeg is? Of laat je het licht branden in de kamer omdat je er straks misschien nog eens zal binnen gaan? Dit zijn alvast twee situaties waarin je absoluut geen energie hoeft te verbruiken. Hang je was op het wasrek en doe het licht uit. Zo eenvoudig is het. Een leuke tip voor de niet-liefhebbers van strijken: plooi je was direct na het drogen voor evenwaardig resultaat.

Investeren én op twee oren slapen. Het kan!

Investeren in vastgoed, instapklaar of om te renoveren, om er zelf in te gaan wonen of om te verhuren. Het is niet voor iedereen weggelegd. Toch wil je (een deel van) je spaargeld opzij zetten en er optimaal rendement uit halen. 

Hoe? IBK legt het je uit!

Laat hieronder gewoon jouw gegevens na en ontvang onze tips.

5 tips om energie te besparen

Stel jouw vraag over deze woning: