We moeten er geen doekjes om winden. Betaalbaar wonen wordt steeds moeilijker. Het is natuurlijk een relatief begrip. Wat voor de een betaalbaar is, is voor de ander een verre droom. Maar de laatste groep stijgt met de jaren. Oikos, de denktank voor sociaal-ecologische verandering, staaft dit met verbluffende cijfers. In 1970 kon nagenoeg iedereen een woning kopen. Een riante woning voor de vermogende mensen, een eenvoudige woning voor de mensen met minder kapitaal. Maar het lukte. Nu zien we dat de 40% laagste inkomens het heel moeilijk hebben om iets te kopen, terwijl het voor de 40% hoogste inkomens evident is om een of zelfs meerdere woningen aan te kopen. Om ze dan conform de markt met de nodige marges te verhuren. De vraag naar sociale woningen is ongezien. De wachtlijsten spreken soms over wachttijden van jaren. Het lijkt uitzichtloos, maar er is een oplossing. Coöperatief wonen is de sleutel om deze deur te openen.
Wat betekent coöperatief wonen?
Van Dale omschrijft een coöperatie als een op samenwerking gerichte vereniging.
Vereniging: we verenigen mensen die hetzelfde doel willen bereiken. In dit geval gaat het over duurzaam wonen op een betaalbare manier.
Samenwerking: de betrokken personen betalen samen naar eigen vermogen een bijdrage om het doel te bereiken.
Coöperatief wonen werkt met aandeelhouders. Dit zijn ofwel bewoners ofwel investeerders. Bewoners kiezen vanaf een minimumbedrag hoeveel aandelen ze aankopen. Per aandeel wordt er een woonkorting toegekend. Investeerders krijgen de dividenden op hun aandelen uitbetaald of kiezen er voor om deze als woonkorting aan een ander te geven. Denk bijvoorbeeld aan ouders of grootouders die kinderen of kleinkinderen een duwtje in de rug willen geven.
In ruil investeren ze mee in alle gebouwen die door de coöperatieve aangekocht en duurzaam verbouwd worden. De huurprijs is gebaseerd op de werkelijke kosten, niet op de markt. Samen met de woonkorting is het dus een erg voordelige manier van wonen. Bovendien zijn je aandelen een investering die een bepaalde waarde inhouden. Niet zoals bij het gekende huren waarbij je geen enkele investering doet in het vastgoed dat je huurt.
Wat zijn de voordelen van coöperatief wonen?
Mensen verhuizen gemiddeld drie keer in hun leven. Naarmate de situatie verandert, veranderen ook de noden op vlak van wonen. Van alleenstaande naar een koppel met kinderen. De kinderen gaan het huis uit. Elke levensfase vraagt een andere woonsituatie. Normaal gaat dit gepaard met veel verloren kosten. Er zijn notariskosten, makelaarskosten,… Als je in een wooncoöperatie van woning verandert, heb je deze kosten niet.
De focus ligt op ecologisch en duurzaam wonen. De woningen zijn bijna of volledig energieneutraal. Ze worden gebouwd of gerenoveerd met ecologisch verantwoorde materialen. Je geniet mee van de regenwatervoorzieningen, groene energie, fietsenstallingen, parkeerplaatsen, laadpunten voor elektrische wagens en fietsen en de groene buitenruimtes.