Hoe kies je de juiste verlichting voor je woning?

Je hebt een leuke woning gevonden. Nu begint het creatieve proces. Je kiest zorgvuldig meubels uit volgens jouw smaak en de beschikbare ruimte. Je zoekt een sfeer die jouw ziel weerspiegelt. Hier kruipt wel wat budget in. Dan toch even besparen en die basic lichtpeertjes laten hangen? Helaas, als je hiervoor kiest doe je al je eerdere inspanningen om de juiste sfeer te bepalen onrecht aan. Ook met budgetvriendelijke oplossingen krijgt je woning de juiste touch. Doe dit niet lukraak. Zoek eerst een antwoord op onderstaande vragen.

1. Waarvoor dient de verlichting?

Gaat het over basisverlichting waarmee je een volledige ruimte verlicht? Zijn er plaatsen die extra verlichting nodig hebben, zoals je keukenwerkblad of bureau? Of heb je enkele hoekjes waar je sfeer wil creëren? Elke toepassing vraagt een ander type verlichting. Overloop de ruimtes van jouw woning en bepaal waar je welke verlichting nodig hebt.

2. Hoe sterk moet de verlichting zijn?

Bij oude gloeilampen werd de lichtsterkte uitgedrukt in Watt. Toch zei dit meer over het verbruik van de lamp dan over de sterkte van het licht. Nu er meerdere energiezuinige types lampen in omloop zijn, spreekt men van lumen.

Voor een goede basisverlichting van een volledige ruimte, ga je voor een lamp van 700 tot 1000 lumen. Extra verlichting voor functionele toepassingen in keuken, bureau of leeshoek vragen 500 tot 700 lumen. Voor sfeerverlichting volstaat 200 tot 500 lumen.

Bekijk ook de optie om je verlichting te dimmen. Dan pas je dezelfde lamp moeiteloos aan van basisverlichting naar sfeerverlichting naargelang de omstandigheden.

3. Wat zijn de trends voor verlichting in 2021?

Verlichtingselementen zijn de perfecte accessoires om stijl aan je woning te geven. Ze hebben niet alleen een functie. Als je de juiste keuzes maakt, zijn ze heel decoratief. Dit kan perfect op een budgetvriendelijke manier. Onder tweedehandsartikelen zal je zeker pareltjes tegenkomen die perfect passen in de trends van 2021.

  • Kies voor lampen met een accent in goud, zilver of brons.
  • Lampen uit natuurlijke materialen als bamboe of riet geven speciale lichteffecten met hun subtiele spel van schaduwen.
  • Hanglampen en lampenkappen keren terug in het interieur. Hang ze netjes in het midden van je tafel. Maar ga niet te laag, zodat je een open zicht over de ruimte behoudt.

Investeren én op twee oren slapen. Het kan!

Investeren in vastgoed, instapklaar of om te renoveren, om er zelf in te gaan wonen of om te verhuren. Het is niet voor iedereen weggelegd. Toch wil je (een deel van) je spaargeld opzij zetten en er optimaal rendement uit halen. 

Hoe? IBK legt het je uit!

Laat hieronder gewoon jouw gegevens na en ontvang onze tips.

Hoe kies je de juiste verlichting voor je woning?

Stel jouw vraag over deze woning: