Wat is een vrijgesteld dividend?

Dividend en belastingen

Als investeerder in het vastgoedfonds IBK wordt jouw dividend uitbetaald. Een dividend is een deelname in de winst van het vastgoedfonds. Net als andere inkomsten van investeringen is deze winstdeelname onderhevig aan belastingen. IBK houdt de roerende voorheffing in bij uitbetaling van het dividend. Momenteel is het dividend door de Algemene Vergadering vastgelegd op 3%. Bij een investering van 1000 euro ontvang je geen 30 euro, maar wel 21 euro. IBK houdt in dit geval dus 9 euro roerende voorheffing in. Deze roerende voorheffing bedraagt in België maximaal 30%.

Vrijgesteld dividend

Een deel van de dividenden wordt vrijgesteld van belastingen. Voor de eerste schijf van 800 euro inkomsten via dividenden, recupereer je de roerende voorheffing via je belastingbrief. Op die 800 euro haal je dus zo toch een rendement van 3%. Vroeger was de vrijstelling geldig voor een bedrag van 640 euro. Sinds het inkomstenjaar 2019 is dit opgetrokken tot 800 euro.

Wat betekent een vrijgesteld dividend concreet?

Stel dat je als investeerder 106 aandelen van het vastgoedfonds IBK bezit. Aangezien een aandeel 250 euro bedraagt, gaat dit over een investering van 26.500 euro. Je hebt recht op 3% per aandeel op jaarbasis. In totaal gaat het hier over 795 euro winstdeelname. Toch ontvang je op je rekening slechts 556,50 euro. IBK heeft de roerende voorheffing ingehouden. Deze kan je in dit geval volledig recupereren via de belastingbrief. Je ontvangt van de belastingdienst 238,50 euro. Hierdoor ontvang je in totaal toch de volle 795 euro.

Heb je meer dan 106 aandelen van IBK? Dan recupereer je de roerende voorheffing van de eerste schijf tot 800 euro dividendinkomsten. Bij alle dividenden boven die 800 euro betaal je wel roerende voorheffing. Je geniet uiteraard wel nog van de winstdeelname op deze aandelen, zij het belast.

Investeerde je in minder dan 106 aandelen van vastgoedfonds IBK? Dan zijn de inkomsten van de dividenden sowieso lager dan 800 euro en krijg je de roerende voorheffing volledig terug via je belastingbrief.

Vrijgesteld dividend bij meerdere investeringen

Heb je als investeerder meerdere investeringen bij verschillende instanties lopen? Dan is het niet mogelijk om per investering van een vrijgesteld dividend te genieten. Je maakt de som van alle dividenden van alle investeringen en krijgt eenmalig een vrijstelling van belastingen voor de eerste 800 euro dividendinkomsten. Vraag dus de vrijstelling aan voor de aandelen die het hoogst belast worden.

Heeft het huwelijksstelsel invloed op het vrijgesteld dividend?

Het antwoord hierop is eenduidig: ja. Ben je gehuwd met scheiding van goederen of ben je ongehuwd maar wettelijk samenwonend? Dan behoort een dividend tot het eigen vermogen. Elke partner vraagt een vrijstelling van de dividenden die hij of zij heeft ontvangen. Bij koppels die gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel zijn de ontvangen dividenden gemeenschappelijk. Elke partner kan tot € 800 dividenden vrijstellen, zelfs al gaat het om een effectenrekening op naam van één partner.

Hoe vul je de vrijstelling van dividenden aan op je belastingaangifte?

Gebruik de code 1437/2437 op uw aangifte. IBK geeft je een overzicht van de betaalde dividenden. Op basis hiervan wordt de ingehouden roerende voorheffing berekend.

Investeren én op twee oren slapen. Het kan!

Investeren in vastgoed, instapklaar of om te renoveren, om er zelf in te gaan wonen of om te verhuren. Het is niet voor iedereen weggelegd. Toch wil je (een deel van) je spaargeld opzij zetten en er optimaal rendement uit halen. 

Hoe? IBK legt het je uit!

Laat hieronder gewoon jouw gegevens na en ontvang onze tips.

Wat is een vrijgesteld dividend?

Stel jouw vraag over deze woning: