Pano, het reportagemagazine van VRT, maakte pijnlijk duidelijk hoe velen worstelen met het vinden van een betaalbare woning. De omstandigheden waarin sommigen wonen zijn soms schrijnend. Schimmel op de muren en in de kasten, geen werkende verwarming, enkele beglazing terwijl dubbel glas al jaren wettelijk verplicht is, een moeder die de slaapkamer deelt met haar tienerzoon. Jarenlange wachtlijsten voor sociale woningen dwingen mensen met een laag inkomen tot het huren van erbarmelijke of veel te kleine panden op de private huurmarkt. Huurpremies en –subsidies bestaan en zouden meer benut moeten worden. Maar dit is een oplossing op korte termijn. Een wooncoöperatie biedt een antwoord op deze problematiek op lange termijn.

Kwalitatief wonen in een wooncoöperatie

Een wooncoöperatie bouwt en verbouwt panden volgens hoge standaarden. Kwaliteit is gegarandeerd. Er wordt niet enkel naar de huidige wetgeving gekeken. De wooncoöperatie kijkt vooruit en volgt de energienormen voor 2050. Dit resulteert in energiezuinige gebouwen met de juiste ventilatie, isolatie en voorzieningen voor groene energie en regenwatergebruik. De wooncoöperatie staat volledig zelf in voor het onderhoud van technische installaties en groen.

Ook de locatie speelt een rol. De wooncoöperatie zoekt gebouwen op locaties dicht bij kernen van steden of gemeentes. Op wandelafstand ga je boodschappen doen of stap je het openbaar vervoer op.

Verandert je gezinssituatie en voldoet je woning niet meer qua ruimte of andere voorzieningen? Dan zoekt de wooncoöperatie een oplossing binnen de beschikbare woningen. Dit allemaal zonder overstapkosten.

Wooncoöperatie vraagt lage instapkost die rendeert

Hoe kan je huren bij een wooncoöperatie? Eerst even een korte uitleg over het concept. Een wooncoöperatie is een vereniging van aandeelhouders die samenwerken om een doel te bereiken. In dit geval gaat het over duurzaam wonen op een betaalbare manier. Er zijn twee soorten aandeelhouders: bewoners en investeerders. Investeerders kopen aandelen zonder in de wooncoöperatie te gaan wonen. Als bewoner koop je bij de start eenmalig aandelen aan voor minimum 5 000 euro. Dit is geen verloren geld. Aandelen hebben waarde. De winst op de aandelen krijg je als korting op je huur. Wil je de wooncoöperatie verlaten? Dan kan je jouw aandelen verkopen. Als je aandelen in waarde gestegen zijn, krijg je op dat moment meer dan 5 000 euro terug. Met deze aandelen investeer je dus in je eigen toekomst.

Betaal een lage huurprijs bij de wooncoöperatie

De wooncoöperatie berekent de huurprijs op basis van de eigenlijke kosten, niet op basis van de dure prijzen op de markt. Dankzij de aandelen krijg je nog eens een maandelijkse korting op deze huur. Er zijn geen variabele kosten. Denk bijvoorbeeld aan grote reparaties, onderhoud of andere investeringen. De vaste kosten worden uitgerekend per woning en worden heel duidelijk op voorhand uitgelegd. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Wooncoöperatie zorgt voor lage energiekost

In de wooncoöperatie liggen energiekosten laag. Vooreerst zijn de woningen heel energiezuinig gebouwd. Het verbruik ligt dus al een stuk lager dan in een woning die niet aan die energienormen voldoet. De wooncoöperatie is erkend als ESCO. Kort uitgelegd betekent dit dat de wooncoöperatie rechtstreeks energie aan de bewoners doorrekent volgens de laagste tarieven in de markt. Als bewoner geniet je ook mee van de opbrengsten van zonnepanelen. Aan waterverbruik wordt ook gedacht. Buitenkranen en toiletten zijn aangesloten op de regenwatersystemen.