Duurzaamheid is een van de kernwaarden van onze wooncoöperatie. Het woord duurzaamheid omvat heel veel. Het gaat over aandacht hebben voor de natuur, maar ook voor de mens die bij het project betrokken is. De bewoners, investeerders, maar ook de buren en andere personen die dicht bij de wooncoöperatie staan. Een van de pijlers van ons duurzaam beleid is het zoeken naar groene oplossingen. Groene energie hand in hand met een groene omgeving. Aangezien we gaan voor projecten in kernen van gemeenten en steden, zijn groengevels en groendaken ideale groenmakers, hiermee dragen wij bij tot het groenblauwe netwerk in Vlaanderen en Brussel.
Voordelen van groengevels en groendaken
Kerninbreiding is een belangrijke stedenbouwkundige doelstelling voor de komende jaren. Dit betekent dat wonen en leven zich meer zal concentreren in de kernen van steden en gemeenten. Dit heeft als voordeel dat veel op wandelafstand bereikbaar is. Het grote nadeel is het fenomeen van hitte-eilanden. Door de vele bebouwing dicht op elkaar is er tijdens een hete zomer nauwelijks afkoeling. Dat heb je wellicht ook al aan den lijve ondervonden de afgelopen zomers. Met de wooncoöperatie staan we sterk achter het concept van kerninbreiding, maar beperken we het hitte-eiland-effect door de aanleg van groendaken en groengevels. Ook binnenshuis genieten de bewoners van de voordelen. De woning is beter geïsoleerd tegen extreme temperaturen en tegen geluiden van buitenaf.
Bovendien zorgen groendaken en groengevels voor een betere kwaliteit van lucht en regenwater. Iedereen kent het gevoel van het inademen van zuivere boslucht tegenover het inademen van stadslucht. Je hoeft er niet over na te denken welke luchtkwaliteit het aangenaamst is. Alle kleine beetjes helpen. Daar zijn groendaken en groengevels een mooi voorbeeld van. En tegelijk dragen ze ook nog eens bij aan de biodiversiteit in de kern.
Groendaken sieren de projecten van de wooncoöperatie
Je leest het goed: ze sieren de woningen. Het is aangenamer om naar een groendak te kijken dan naar een strak plat dak. Een groendak is op vlak van uitzicht een meerwaarde voor bewoners en buren van de wooncoöperatie.
Maar wat met de oorspronkelijke dakbedekking? Ziet die niet te veel af van die planten, hun wortels, de vochtigheid? Het tegendeel is waar. Groendaken beschermen net de dakbedekking. Ze houden de UV-stralen tegen en geven zo een langere levensduur aan jouw dak.
Het groendak zorgt ook voor een betere afvoer van regenwater en zuivert het water al meteen op een natuurlijke wijze. Het water stroomt niet direct weg. De planten vangen het op. Daarna vloeit het water geleidelijk aan naar de afvoerbuizen. Een groendak vermindert dus meteen ook de kans op een ondergelopen kelder of overstroming van de goten.
Wooncoöperatie met groengevels
Groendaken zijn al beter ingeburgerd dan groengevels. Velen denken aan een complex bouwwerk van potjes en draagstructuren. Bij geavanceerder groengevels is dit effectief zo. Maar ook een klimplant tegen de gevel volstaat om een groengevel te creëren. Het is in elk geval een ideale manier om groen toe te voegen aan een woning in de kern. Dus werken we in de wooncoöperatie graag met dit systeem.
Hoe dan ook zorgt een groengevel voor een uniek uitzicht. Bij een combinatie van verschillende planten ontstaat een interessant pallet met verschillende schakeringen groen en vormen van bladeren. Het is als het ware een driedimensionaal en levend kunstwerk.
Net zoals een groendak de dakbedekking beschermt, heeft ook een gevel een langere levensduur als er groen tegenaan groeit. Het groen houdt voor een deel de weersomstandigheden tegen. Hierdoor ziet je gevel een stuk minder af.
Bij regen houden de planten water vast. Hierdoor vloeit er minder water weg. Ook in dit geval is er dus minder risico op overvloedige afvoer van water. Bij sommige systemen wordt het water opgevangen, zodat de groengevel bij droger weer automatisch bewaterd wordt.